Simpel: om dezelfde reden dat je ook hebt gekozen voor een professionele fotograaf. Je wilt gegarandeerde kwaliteit! Er komt meer bij kijken dan je denkt, want alleen een goede nabewerking is niet voldoende!

Afdrukcentrales

Ze zijn er in vele kleuren en smaken. De een nog goedkoper dan de ander. Weet jij nog welke echt goed is? Ik niet, tenminste niet bij de centrales waar jij als consument terecht kan. Overal word je de mogelijkheid geboden om je foto’s te laten afdrukken. Zo kan je kiezen voor een direct-klaar-service of er een paar dagen op wachten. De grote vraag is alleen: kan je invloed uitoefenen op het eindresultaat?

Het eindresultaat wordt in grote mate bepaald door het gebruikte papier waarop wordt afgedrukt. Veel leveranciers geven je niet de mogelijkheid hierin een keuze te maken. Ook de automatische kleurbewerking zorgt ervoor dat je geen invloed meer hebt op het eindresultaat. Je weet immers niet hoe deze bewerking uitgevoerd wordt.

Als fotograaf werk ik uitsluitend met professionele leveranciers die geen automatische kleurbewerking toepassen, maar alle informatie en leveringsspecificaties beschikbaar stellen. Hierdoor ben ik in staat om bij deze leveranciers afdrukken te bestellen waarbij mijn foto’s zijn afgestemd op centrale en/of het gekozen papier. Hierdoor kan ik zorgen voor een minimale afwijking tussen de foto op het scherm en de afdruk op papier.

Goedkoper

Het laten afdrukken is, in tegenstelling tot wat het lijkt, goedkoper dan zelf afdrukken maken. Het scheelt je de investering in de aanschaf van een printer, maar ook zijn de kosten van het inkt- en papierverbruik niet gering. Op het inktverbruik is nog wel invloed uit te oefenen, maar dan kom je al snel uit in het professionele segment in plaats van een consumenten printer. De aanschaf van zo’n printer loont alleen als je zelf volledige controle wilt hebben over de te maken afdrukken.

Makkelijker

Bij het zelf afdrukken komt meer kijken dan je zou denken. Zo krijg je te maken met het kleurbeheer van je printer. Hierbij komt de configuratie van je printer en het te gebruiken papier kijken. Voor elk merk en soort papier heb je een profiel nodig, om het maximale afdruk resultaat te halen. Zeker als je foto’s hebt laten maken bij een professionele fotograaf, is het zonde als het eindresultaat afwijkt van de foto op jouw scherm.

Juiste kleuren

Mocht je de foto’s zelf hebben gemaakt, dan krijg je ook nog te maken met de nabewerking ervan. Je hebt dan een scherm nodig dat de kleuren goed weergeeft. Houd er rekening dat er in principe geen monitor is, die dit standaard (uit de doos) goed weergeeft. Je hebt namelijk een goede monitor nodig om de juiste kleuren te kunnen weergeven. Daarnaast zul je ook je scherm moeten kalibreren met bijvoorbeeld een Datacolor Spyder. Deze kleurcalibratie van je monitor is noodzakelijk om de foto goed te kunnen weergeven en dus te bewerken. Uiteraard werk ik als fotograaf met gekalibreerde schermen.

Duidelijke verschillen

Ondanks het feit dat vrijwel niemand een professionele printer heeft staan, kunnen de consumenten printers wel mooie afdrukken maken. Het verschil zie je pas als je een professionele afdruk ernaast legt. De professionele printers zijn veel nauwkeuriger in te stellen en hebben veel meer cartridges (kleuren) om een betere print af te leveren.

Benieuwd naar de verschillen? Uiteraard kan ik een demonstratie geven!