Yes, het is gelukt! Ik heb de 5 kilometer in 31 minuten en 2 seconden gelopen. Het was mijn eerste hardloopwedstrijd ooit en ik had een duidelijke doelstelling: genieten en hem volledig hardlopend uitlopen.

Doelstelling

Genieten van mijn allereerste hardloopwedstrijd was mijn belangrijkste doelstelling. En dat is zeer zeker gelukt. Als wielrenner heb ik al vaker deelgenomen aan evenementen, maar als hardloper niet. Licht gespannen ging ik van start, maar al snel kon ik genieten van mijn eigen race en de daarbij behorende inspanning die noodzakelijk was om 5 kilometer te hardlopen.

Het volledig hardlopend uitlopen zou neerkomen op een verdrievoudiging van mijn aaneengesloten tijd van hardlopen, want in mijn trainingen zit ik nog op een maximale interval van 10 minuten. Een rustige opbouw qua snelheid moest hieraan bijdragen en dat is gelukt.

Persoonlijk record

Voor mij is de tijd van 31.02 een sterke verbetering van mijn persoonlijk record, tenminste als je mijn trainingstijd van 36.27 als record ziet. In ieder geval heb ik nu een tijd in wedstrijdverband staan waarop ik mij een volgende keer kan gaan richten. Met mijn gemiddelde tempo was 6.12 min/km ben ik zeer tevreden, want dit tempo loop ik ook tijdens mijn trainingen. Dit waren dan intervallen waarbij ik nog stukjes wandelde om te herstellen. Nu liep ik dat dus aan één stuk.

Het evenement

De Almere Lenteloop wordt elk jaar georganiseerd door de Atletiek Vereniging Almere ’81. Een vereniging met een mooie accommodatie op het Fanny Blankers Koen sportpark waar ook sporten als voetbal (Almere City FC), baseball, korfbal, rugby, inline skaten en squash te vinden zijn. In deze omgeving was zowel de start als finish te vinden.

Na het startschot vertrokken zo’n 175 hardlopers en liepen we vanaf de parkeerplaats om de atletiekvereniging heen richting de Hoge Vaart. Vervolgens liepen we via het Vaartsluisbos en de Lage Vaart weer richting de start-finish locatie. Met twee bruggen over de Lage Vaart hadden we best wel wat hoogteverschil te overbruggen. Het was een leuke en gevarieerde route.

De finish was ook goed verzorgd door Almere ’81. Iedere deelnemer werd bij naam genoemd toen hij of zij over de finish kwam. Voorzien van een medaille kregen we wat te drinken en te eten. De vele toeschouwers maakten de sfeer compleet. Voor mij persoonlijk was het helemaal compleet toen mijn vrouw en dochters mij vol trost kwamen feliciteren.

Bijgekomen van het lopen kon ik nog nauwelijks geloven dat ik 31 minuten aaneengesloten had hardgelopen. Tevreden kijk ik terug, maar ook vooruit naar een volgend evenement!