Onlangs had ik een opdracht om foto’s te maken bij een babyshower. Met een vrolijke groep van vijftien dames liepen wij het Beatrixpark te Almere in. “Waar wil je beginnen?” vroeg één van de dames aan mij. “Op een plekje waar veel schaduw is,” was mijn antwoord. Op dat antwoord hadden de meeste dames niet gerekend dus ik stond tegenover een aantal vragende gezichten. “De zon schijnt toch, waarom kies je dan voor de schaduw?”

De hoeveelheid zonneschijn waar wij de laatste tijd op zijn getrakteerd, heeft voor- en nadelen. De zon zorgt enerzijds voor veel licht, warme tinten en (over het algemeen) vrolijke mensen. Aan de andere kant zorgt de zon voor fel licht met harde schaduwen. Toch zijn er een paar eenvoudige manieren om toch goede foto’s te maken, ook op het midden van een zeer zonnige dag.

Schaduw

De belangrijkste tip: zoek de schaduw op! Door de schaduw op te zoeken ben je verlost van de harde contrasten, overbelichte en/of glimmende gezichten. Daarnaast voorkomt het dichtgeknepen ogen van je model.

Mocht je geen schaduw in de buurt hebben, zorg er dan voor dat je model in haar of zijn eigen schaduw staat. Voor jou als fotograaf is het wel een uitdaging om met tegenlicht te fotograferen, maar dit is op te lossen door met spotmeting het gezicht te meten of handmatig je belichting in te stellen.

Reflectiescherm

Als je maar met een paar modellen of een bruidspaar te maken hebt, kan je er ook voor kiezen om een reflectiescherm te gebruiken. Deze schermen zijn in verschillende varianten te verkrijgen en helpen je bij het belichten van je model. Zelf heb ik een scherm van ongeveer 1m20 doorsnede met verschillende opties: een zilveren kant voor koele reflectie, een gouden kant voor een warm effect en een combinatie van goud en zilver. Je kan er ook voor kiezen om de hoes er vanaf te laten en het scherm als een soort softbox te laten werken.

Flitsen

Door het juiste gebruik van een opzetflitser kan je net alle schaduwen uit het gezicht van je model(len) halen. Dit geniet niet mijn voorkeur, want ik ben een groot voorstander van natuurlijk licht. Ik gebruik dus mijn flitser alleen als ik het echt niet kan redden met schaduw of het gebruik van een reflectiescherm.

Herplannen?

Een laatste optie zou zijn om een nieuwe datum voor de fotoshoot af te spreken, maar dat is niet altijd mogelijk. Een huwelijk, zwangerschapsshoot of andere betaalde opdracht kan je niet altijd opnieuw plannen. Dan zul je dus wel moeten. Ook als het 35 graden is, de zon volop schijnt en er geen wolkje te zien is.