Op 21 december begint de winter en kan je alleen nog overdag in het licht hardlopen. Even een rondje voor of na het werk betekent hardlopen in het donker. Dit kan alleen of in een groep, maar hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent?

Kleding

Er is genoeg kleding te vinden waarmee de zichtbaarheid van hardlopers vergroot wordt. Iemand die zonder reflecterende delen in zwarte kleding gaat hardlopen, zal in het donker minder opvallen dan iemand met fel gekleurde kleding. Het dragen van een reflecterend hesje zal ook je zichtbaarheid vergroten.

Verlichting

Op een fiets ben je verplicht om verlichting te gebruiken in het donker, maar voor hardlopers geldt deze regel niet. Toch is het te adviseren om wel verlichting te dragen, want dit vergroot je zichtbaarheid pas echt. Zelf heb ik een verlichte band om mijn arm en verlichting op mijn schoen. Ook heeft mijn hardloopjack aan de voor- en achterzijde verlichting.

Alleen of samen

Niet iedereen vind het prettig om alleen in het donker te gaan hardlopen. Gelukkig zijn er in Almere genoeg opties om samen te lopen. Enerzijds heb je diverse hardlooptrainingen waarbij je begeleid wordt door erkende trainers. Zo ben ik lid geworden van Just Run, waarbij ik op dinsdagavond de intervaltraining volg. Anderzijds zijn er genoeg hardlopers die zich buiten een vereniging om groeperen. Het grootste voorbeeld hiervan is de Facebookgroep “Hardloop groep Almere”. Zij organiseren elke woensdagavond het bekende rondje Weerwater.

Evenement in het donker

Op 24 januari 2015 wordt er zelfs een hardloopevenement in het donker georganiseerd. De KidneyRun Almere kent vier afstanden, te weten de 1km, 2.5km, 5km en 10km. Aan dit evenement wordt er gelopen voor de Nierstichting. Afgelopen editie liepen er ongeveer 600 hardlopers mee die gezamenlijk zo’n € 1750,- hebben gedoneerd.

Almere

Het kan in Almere! Je kan hier zelfstandig of met (diverse) groepen hardlopen over een groot netwerk van fiets- en wandelpaden, zodat je weinig tot geen last hebt van auto’s. Er worden veel evenementen georganiseerd, van klein (zoals de Lenteloop, Just-Aap-Run en Crosscup) tot groot (zoals de Almere City Run).

Veel loopplezier!