Mijn vorige blog ging over het veilig hardlopen in het donker. Behalve kleding en verlichting draagt het lopen in een groep bij aan jouw veiligheid. Ben je dan niet meer veilig in het donker?

Een veilig gevoel

Of iemand zich veilig voelt, hangt van veel factoren af en is voor iedereen anders. Het is een bijna dagelijks onderwerp binnen de verschillende Facebook groepen van Almeerse wijken. Ook worden incidenten met een razend tempo verspreid op Facebook en andere social media. Draagt dit nu bij aan ons veiligheidsgevoel?

Preventie

Het doel van Facebook-groepen, straat-whatsapp-groepen en buurtpreventie is het verhogen van de veiligheid in de wijk. Als iedereen een oogje in het zeil houdt, scheelt dat in het aantal incidenten. Ik ben er ook van overtuigd dat hiermee veel voorkomen wordt. Daarom ben ik ook blij met de komst van deze mogelijkheden.

Zichtbaar

De keerzijde van de aandacht voor deze incidenten op de verschillende social media, is dat deze incidenten zichtbaar worden voor een grote groep mensen. Waar er vroeger maar enkele mensen van een incident afwisten, bereik je er nu ineens honderden of duizenden. Ondanks een daling in het aantal incidenten, zien wij er meer. Dit geeft sommige mensen een gevoel van onveiligheid.

Is het wel veilig?

De vraag die mij bezighoudt: is het nu zo onveilig in Almere zoals uit de vele reacties op social media blijkt? Het zijn veel negatieve opmerkingen als “het kan in Almere” of “het komt nu wel heel dichtbij” die puur gebaseerd zijn op dat ene artikel.

Onder een artikel van het aantal inbraken in een bepaald postcodegebied stonden veel reacties. Uit de meeste reacties blijkt dat de bewoners niet op de hoogte zijn dat het aantal woninginbraken aan het dalen is. Echter, door zo’n lijst te publiceren maak je het gevoel van onveiligheid misschien wel groter, terwijl het aantal incidenten kleiner wordt.

Je eigen veiligheid

Wat mij ook opvalt is het aantal reacties waarin de Burgermeester van Almere de schuld krijgt. Als zij het niet is, is het de politie wel. Daar ligt inderdaad een taak voor de openbare orde en dus veiligheid, maar bij ons als burgers liggen ook verantwoordelijkheden. Daar wordt best wel eens te gemakkelijk overheen gestapt.

Zo lijkt het me verstandiger om kinderen zo min mogelijk alleen in het donker over straat laten gaan. Laatst waren en 11 en 16-jarige slachtoffer van straatroof. Hardlopen kan ook in een groep in plaats van alleen. Dit soort incidenten, die overigens ook afnemen, vinden meestal plaats bij jonge of minder weerbare mensen die alleen in het donker op straat zijn. Vermijd daarom sowieso donkere, rustige en afgelegen paden en zoek het licht en de drukte op als je ’s avonds in het donker de straat op gaat.

Inbraken zijn meestal gelegenheidsmomenten. De daders zien waardevolle spullen liggen die snel en gemakkelijk mee te nemen zijn. Leg ze daarom uit het zicht en zorg dat ramen en deuren (ook van je tuin) afgesloten zijn, zodat er niemand in de verleiding wordt gebracht.

Investering in je eigen veiligheid

Zorg ook voor goede verlichting in en rond het huis, dat voorkomt ook ongewilde gasten. Als ik bij mij in de buurt loop, vallen mij de vele donkere tuinen en voordeuren op. Misschien nog wel belangrijker, zorg voor goed hang- en sluitwerk. Dit laatste is best een investering, maar de meeste inbraken gebeuren bij mensen met eenvoudig open te breken sloten. Deze investering moet je echt zelf doen om je eigen veiligheid te vergroten.

Oftewel, wij kunnen meer doen aan onze eigen veiligheid dan we denken. Dat vergt inderdaad een investering, maar het voorkomt mogelijke (financiële) schade. Het is een cliché, maar voorkomen is beter dan genezen. Sluit je ook aan bij buurtpreventie en ga naar buiten. Daarnaast is het melden van strafbare feiten een blijvende noodzaak, want alleen dan worden problemen ook echt volledig in kaart gebracht.