Het is nogal een uitdaging, mijn liefde voor culinair eten, mooie wijnen en ook nog presteren bij het sporten. Het is een soort haat liefde verhouding, want hoe kan je ’s avonds volop genieten als je de volgende dag wilt presteren?

Mijn aversie tegen …

Allereerst moet ik even kwijt, ik heb een aversie tegen dieet methodes om af te vallen, theorieën die enkele ingrediënten verbieden, mij de wet voorschrijven, etc. Ik heb niets met dieet goeroes die mediageil zijn … sorry Sonja!

Ik heb ook een aversie tegen hypes! Bijvoorbeeld een hype rond de powerfood (superfood). Nu geloof ik best dat bepaalde producten beter voor je zijn, maar om het nu te verkopen als het walhalla? En is het al een powerfood? De Keuringsdienst van Waarde heeft hier een mooie uitzending over gemaakt: klik hier!

Bewuste keuzes …

Ik geloof dat iedereen zelf in staat is om te kiezen waar hij of zij baat bij heeft. Alles wat wij onszelf en onze kinderen te eten en drinken geven is een eigen keuze. Alles wat je in je mond stopt, zelfs als je niet precies weet wat je eet, dan doe je dit bewust.

Enkele jaren geleden hebben Daphne en ik besloten om minder vlees te gaan eten. Dit wilde we bereiken door minder grote porties te serveren, maar ook door vaker vegetarisch of vis te eten. Daar houden wij ons tot op heden nog steeds aan en dat is absoluut geen straf! Helaas is ook deze keuze is tegenwoord een trend en bestempeld met een hype-naam: flexitarier.

De knop om …

Iedereen heeft dat knopje om hem om te draaien. Het knopje om te besluiten die zak chips in de winkel te laten liggen en voor een gezonder alternatief te kiezen. We zijn alleen gewoonte dieren en volgens onze eigen patronen. Je moet dus wel een keer bewust de keus maken en op ontdekkingstocht gaan.

Zo hebben wij anderhalf jaar geleden onze frituurpan ingeruild voor een Tefal Actifry. Onze frietjes en gebakken aardappeltjes komen nu permanent uit dit apparaat. Dat scheelt een hoop (frituur)olie!

De verleiding …

De verleiding blijft er altijd. De kiloknallers in de supermarkt staan goed in het zicht. De kant en klaar maaltijden liggen verlijdelijk naast de verse groenten. En dat blik soep is natuurlijk ook wel makkelijk om op te warmen. Het wordt ons dus wel heel makkelijk gemaakt.

Zo simpel als ik het nu voorspiegel, is het natuurlijk niet. We zijn door de jaren heen verslaafd geraakt aan toegevoegde suiker, zout en vet, de drie belangrijkste smaakmakers. Behalve het feit dat deze stoffen verslavend zijn, zijn ze goedkoper dan wanneer je uitsluitend natuurlijke producten gebruikt.

We zijn verslaafd geraakt aan de keuzes van fabrikanten om pure ingrediënten te vervangen door goedkope alternatieven. Daarbij hebben ze de juiste verhoudingen gekozen, waaraan wij verslaafd zijn geraakt. Mijn eigen ervaring is dat we onze gewoontes maar lastig doorbreken voor een ontdekkingsreis naar een vernieuwde manier van eten. Hierbij speelt de betaalbaarheid hier ook een grote rol. Zolang wij als consumenten geen signaal afgeven, zal hier ook niets in veranderen.

De uitdaging …

Dat is nou net onze uitdaging: het vinden van een mooie balans tussen de traditionele “ongezonde” en de “gezonde” keuken. Wij zijn op zoek naar een balans met gezonder eten en drinken, waarbij we voor een gedeelte voor biologisch producten kiezen. Niet meer elke dag vlees of vis, maar ook gedeeltelijk vegetarisch … dit met verse producten en zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten. Een leuke en leerzame uitdaging!

Mijn andere uitdaging is mijn liefde voor culinair eten met een mooie wijn erbij te combineren met mijn ambities op het gebied van sporten. Mijn verleiding zit hem in het uitgebreid koken voor mijn gezin en/of vrienden en dan lekker tafelen met meerdere gerechten begeleid met een goed glas wijn. Dat is een uitdaging op zich, maar niet te combineren met een hardloop wedstrijd of pittige training de dag erna.

De combinatie …

Het antwoord is het sluiten van een compromis. Een compromis met mezelf, want ik wil eigenlijk beide … presteren en genieten van het bourgondische leven. Kan dat niet beide dan? Ja en nee … niet tegelijk in ieder geval, want de avond voor een wedstrijd is het niet verstandig om uitgebreid te dineren met een passende wijnen. Het is niet verstandig om gezellig met je vrienden te bieren tot in de kleine uurtjes als je de volgende dag een wedstrijd moet lopen.

Oftewel, het is plannen en binnen je planning rekening houden met mijn sportieve ambities. De balans tussen “ongezond” en “gezond” slaat steeds meer over naar “gezond”. Deze weg zijn we vorig jaar al ingeslagen en daarmee gaan we in 2015 mee verder. Zo krijgen we binnenkort ook onze slowjuicer!