Je kent het beeld vast wel, wielrenners die met zo horizontaal mogelijk op hun fiets willen “liggen”. En ken je het beeld van hardlopers die ogenschijnlijk erg rustig aan doen?

Wielrennen

Ik heb mijn eerste kilometers gemaakt waarbij ik ben gaan “liggen” op mijn fiets. Dit was mijn eerste ervaring met zo’n stuur en die goed bevallen. Natuurlijk is deze nieuwe houding even wennen, maar het was geen onmogelijke houding.

Ik heb gemerkt dat mijn houding op de fiets direct effect heeft op mijn prestaties. Door te gaan “liggen” op mijn fiets vang je minder wind en dus heb je minder weerstand bij het fietsen. Ik reed er vrijwel gelijk zo’n 5 km/uur sneller door, dit terwijl ik nog niet eens echt had aangezet.

Op de terugweg durfte ik langer te “liggen” en harder te fietsen. Doordat ik regelmatig fietsers of wandelaars moest inhalen, kon ik niet echt voluit gaan. Je bent iets minder wendbaar en doordat je dieper “ligt” is het lastiger om overzicht te houden op de weg. Toch heb ik ervaren dat het rijden met een triathlon stuur veel potentie heeft om harder te fietsen. Nu is het uitvinden wat de ideale houding is om het maximale uit deze nieuwe houding te halen.

Hardlopen

Aangezien ik nog geen triatlon kleding bezig, moest ik echt mijn fietskleding voor mijn hardloopkleding verwisselen. Na een korte stop stond ik zo’n vijf minuten later buiten om te gaan hardlopen. Gewapend met mijn Garmin sporthorloge ben ik vertrokken voor een rustige duurloop.

Mijn sporthorloge had ik ingesteld op een maximale hartslag van 150 bpm, zodat ik gewaarschuwd werd als mijn hartslag te hoog zou zijn. In het begin liep ik nog een aardig tempo, maar na zo’n 20 minuten was het erg lastig om nog onder die grens te blijven. Na 30 minuten ben ik een stuk gaan wandelen om wat te eten en te drinken. Daarna heb ik nog zo’n 10 minuten hardgelopen.

Een heerlijke ervaring om twee sporten te combineren tot één training. Doordat ik een rustige hardlooptraining had gepland, was het niet extra zwaar. Natuurlijk merkte ik mijn fietstraining in mijn benen, maar het lopen ging prima. Dit smaakt naar meer!

Foto: Robert Dieperink Fotografie