Onlangs heb ik mijn eerste duurlooptraining training bij de vereniging Just Run gehad. Dit onderdeel wilde ik ook eens meegemaakt hebben, want ik had alleen nog de interval trainingen bijgewoond. Om goed te kunnen bepalen of dit “mijn“ vereniging zal worden, wil ik alle soorten training geprobeerd hebben. Ik heb het geweten, wat een ervaring!

Trainingen bij Just Run worden doorgaans in vier groepen gegeven, zodat er voor zowel beginners als zeer ervaren lopers een passende training gegeven kan worden. De bewuste avond waren er drie trainers beschikbaar, maar de groep voor de beginners en iets ervaren lopers kreeg wel een eigen trainer. Dus moest ik kiezen bij welke groep ik mijzelf zou aansluiten.

Hoewel ik mij geen beginner meer voel, vond ik het toch een beetje spannend om met de C groep mee te gaan. Om mee te kunnen lopen met deze groep moet je één uur aan een gesloten kunnen lopen. Iets wat ik nog nooit had gedaan. Tijdens de Almere City Run had ik met een kleine 40 minuten over 7 kilometer mijn langste aan een gesloten stuk gelopen.

Het eerste half uur liepen we met een gemiddeld tempo van zo’n 6:15 minuten per kilometer. De eerste vijf kilometers zaten erop en met nog een half uur te gaan, wist ik dat ik mijn langste afstand van 7 kilometer zou gaan verbreken. Dat was tevens het punt dat ik wat last van mijn heupen begon te krijgen, maar ik ben mij goed gaan concentreren op mijn loophouding. Dat hielp.

Het tweede deel van de training was afwisselend als groep met één tempo of individueel met een eigen tempo lopen. Dankzij een rustige opbouw bereikte ik een tempo richting de 5:00 minuten per kilometer. Dat redde ik ook nog een tweede blok van zo’n kilometer. Op dat moment hadden we er al zo’n 8 kilometers op zitten, waarna ik de rest van de training rustig heb uitgelopen.

Moe, maar niet kapot, kwamen we terug bij het clubhuis van tennisvereniging Joymere. Daar klokte ik 9,96 kilometer met een gemiddeld tempo van 6:24 minuten per kilometer. Wouw wat een gevoel is dat zeg, de wetenschap dat je 3 kilometer meer hebt gelopen. Dat biedt weer een hoop perspectieven!

Mijn (beoogde) agenda:

31 augustus 2014 7 km hardlopen Royal Run – Paleis Soestdijk
7 september 2014 7,5 km hardlopen Just Aap Run – Kemphaan, Almere
19 oktober 2014 8 km hardlopen TCS Amsterdam Marathon
9 november 2014 4 km veldloop CrossCup Almere Kroomslootpark
7 december 2014 10 km hardlopen Kromslootparkloop Almere
14 december 2014 4 km veldloop CrossCup Almere Almeerderstrand
18 januari 2015 4 km veldloop CrossCup Almere Pampushout
15 februari 2015 4 km veldloop CrossCup Almere Vaartsluisbos