Mijn doel om voor mijn 40e een halve marathon te lopen, heb ik afgelopen weekend gehaald. Mijn eerste halve liep ik zondag 14 februari tijdens het evenement Groet uit Schoorl.

Mijn voorbereiding

Laat ik eerlijk zijn door te zeggen dat mijn voorbereiding beter had gekund. Net zoals vorige winter loop ik stuk minder vaak hard. In mijn eentje loop ik niet graag in het donker en ook het weer speelt niet altijd mee. Desondanks liep ik wel regelmatig langere afstanden. Eén maand geleden stond er zelfs een training van Bussum naar Almere, zo’n 22 kilometer, op het programma.

Lage temperaturen

Het inschatten om de juiste kleding aan te trekken bij lage temperaturen blijft lastig. Bij de trainingen met de Almererunners trainen we volgens de Souplesse Methode, een methode waarbij een groot deel van de training rustig dribbelt. Dat zijn de momenten dat je snel afkoelt, dus een extra laagje kleding is geen overbodige luxe. Voor mij een leermoment dat ik met dergelijk kou liever een duurloop training volbreng.

Tijdens mijn training van Bussum naar Almere starte ik in de bebouwde kom en werd ik al snel warm. Eenmaal op de Hollandsebrug had ik de wind vol van voren en was het ijzig koud. Het hele stuk langs Almere Poort had ik tegenwind, waardoor ik afkoelde en mijn benen zeer begonnen te doen. Na 15 kilometer heb ik de handdoek in de ring gegooid, want ik werd niet meer warm.

Schoorl

Onderweg naar Schoorl kreeg ik al snel flashbacks naar die training van Bussum naar Almere. Het was drie graden, het waaide aan de kust met kracht 5 en het regende zachtjes. Toch ging ik met een doel naar Schoorl dus zonder twijfel stond ik na een goede warming up aan de start. Om 11:00 was de start en kort daarna kon ook ik beginnen aan mijn halve marathon. De eerste 12 kilometer liep ik redelijk vlak met een gemiddeld tempo van zo’n 6 minuten per kilometer (10 km/u). Met het glooiende landschap had ik geen moeite en ook de koude wind en regen leken geen rol van betekenis te spelen.

Na 12 kilometer ging het parcours voor zo’n 7 kilometer in noordelijke richting. Dwars door de duinen waarbij er steeds minder beschutting was en de wind vrij spel had. Een ijskoude tegenwind en regen maakte dit 7 loodzware kilometers. Ik koelde erg af en mijn benen werden steeds zwaarder. Hierdoor zakte mijn tempo enorm in en werd ik af en toe tot wandelen gedwongen. Mijn motivatie om door te gaan was groot, dus opgeven was geen optie.

De finish

De kilometers duurde steeds langer en zwaarder. Het besef dat ik er bijna was hield me gelukkig op de been. Het aftellen was echt begonnen toen ik het duinen gebied had verlaten. De geluiden van de finish werden steeds harder en er stond meer en meer toeschouwers. Toen ik met nog 250 meter te gaan ook de finish zag, kon ik er nog een sprint uit persen.

Na de finish besefte ik pas echt wat voor zware omstandigheden ik had overwonnen. Alles deed me zeer, maar ik had het gehaald. Mijn eerste halve marathon is een feit en dat zo’n 5 maanden voordat ik 40 wordt. Mission accomplished!

Mijn netto eindtijd was 2:21:46. Onder normale omstandigheden had dit zo’n 15 minuten sneller gekund, maar gezien de weersomstandigheden zat dat er niet in. Op naar de volgende!