Ik ben nog maar amper begonnen met hardlopen of ik heb al meerdere uitnodigingen ontvangen om eens samen te gaan lopen. In mindere mate had ik dat ook met wielrennen, maar ineens blijkt iedereen te (willen) hardlopen.

“Sport verbroedert”

Deze blog is absoluut geen wetenschappelijk onderzoek, maar beschrijft slechts mijn gedachten over de uitspraak “Sport verbroedert”. Het antwoord op de vraag of sport echt verbroedert kan ik niet geven. Zolang een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feijenoord zonder uit-publiek gespeeld moet worden, ben ik geneigd om nee te antwoorden.

Geïnteresseerd door de uitspraak “Sport verbroedert” ben ik via Google gaan zoeken naar informatie. Zo zijn er meerdere studies naar gedaan, welke erg interessant zijn om te lezen. Een belangrijk uitgangspunt bij sport is het samenbrengen van mensen om tot verbroedering te komen.

Confrontaties

Ik denk dat er een groot verschil zit tussen zelf een sport beoefenen en supporter zijn van een club. De competitieve aspecten kunnen de gemoederen laten oplopen, zeker onder de supporters. De rivaliteit kan leiden tot confrontaties, soms met vergaande gevolgen. Toch zijn er ook incidenten op het veld, zoals de dood van de lijnrechter in Almere. Terwijl we wel allemaal weer achter “ons” Oranje staan.

Almere City Run

Sinds ik mij heb opgegeven voor 7 kilometer-loop van de Almere City Run op 15 juni 2014, merk ik juist wel dat sport verbroedert. De saamhorigheid op mijn werk over die sportieve uitdaging is geboren. Ook tijdens mijn trainingen heb ik regelmatig gezelschap van bekenden.

Dus ja, sport verbroedert in mijn persoonlijke situatie. Daardoor ben ik enthousiast begonnen met hardlopen. Gemotiveerd start ik woensdag samen met mijn collega’s de training met een gezamenlijk doel: het prolongeren van de wisselbeker die zij vorig jaar hebben gewonnen.

Youp van ’t Hek

Tot slot nog een leuk filmpje die ik via Google tegen kwam. Een filmpje van Youp van ’t Hek over “Sport verbroedert“. In zijn verhaal zit natuurlijk een kern van waarheid, maar zo ervaar ik het niet. Voor mij verbroedert het echt! Leuk om op deze manier mijn uitdaging vorm te geven!