Inmiddels is het ruim een week na mijn fotoreis naar Marrakech. Ik heb mijn foto’s al meerdere keren bewonderd, een deel al bewerkt en over mijn reis verteld. Ondanks mijn kritisch woord in mijn vorige blog, blijft Marrakech een zeer fotogenieke stad met veel kleur. Aan de hand van mijn ervaringen en foto’s geef ik enkele tips, want je kan er zeker hele mooie foto’s maken!

Wat neem je mee?

Kleding

Stem je kleding af op het seizoen! Als je in de winter gaat, houd dan rekening met het feit dat het koud kan zijn in Marrakech. In ons geval was het overdag met het zonnetje erbij zo’n 20 graden, maar zodra je in de schaduw liep was het een stuk frisser. Overdag volstond een shirt met een (dunne) trui prima, maar ’s avonds hadden wij toch een extra jack of fleece trui aan. Kijk niet gek op als je de bevolking met dikke winterjassen, sjaals en/of mutsen zit lopen. Het was immers winter!

Je fotoapparatuur

Welke lenzen neem ik mee? Ik vond het lastig om de juiste keuze te maken. Deels vanwege het feit dat ik niet wist wat ik kon verwachten en anderzijds was het een keuze tussen een zware of lichte tas. Het werd uiteindelijk een standaard zoom-objectief, een telelens en een lichtsterke lens. Dit bleek de juiste keuze!

Ik heb het meeste gebruik gemaakt van mijn standaard zoom-objectief. Met een bereik van groothoek tot enige zoom, kon ik prima uit de voeten in de smalle straten van Marrakech, maar ik gebruikte hem ook bij het fotograferen van architectuur. Eigenlijk zijn de meeste foto’s met deze lens gemaakt. Mijn telelens gebruikte ik voornamelijk om details te fotograferen. Tot slot was ik ook erg blij met mijn bijzonder lichtsterke lens. In de donkere Souks heb ik deze regelmatig op mijn camera geschroefd, met schitterende resultaten als gevolg.

Tips voor het fotograferen

Onopvallend

De belangrijkste tips: fotografeer onopvallend! Mijn telelens gebruikte ik ook om minder opvallend te fotograferen. Hiermee voorkwam ik dat mensen door kregen dat ik ze aan het fotograferen was. Dit is aardig gelukt, maar zo’n lens is niet handig in de smalle straatjes van de Médina. Daar gebruikte ik afwisselend de Live View mode van mijn camera of maakte ik foto’s terwijl mijn camera voor mijn buik hing. Handig hierbij is een grip, want dan zien de mensen niet dat je vinger op de bovenste ontspanknop in de aanslag zit.

Maak contact

Contact maken klinkt lastiger dan het is. Zelf als je geen Arabisch of Frans spreekt, kan je gemakkelijk ook contact maken. Door oogcontact te maken en te wijzen op je camera, maak je duidelijk dat je een foto wilt maken. Het geeft geen garantie op een foto, maar je voorkomt er een hoop boze en geïrriteerde personen mee.

Onze reisleider gaf verder aan dat we arme mensen geen geld moesten geven. Geef ze liever brood (een geschenk van god) en water om daarna een foto te mogen maken. Of koop iets in een winkeltje om daarna een foto er van te maken. Deze tips hebben wij toegepast, met als resultaat een paar mooie closeups van de mensen uit Marrakech.

Zon en schaduw

Een andere uitdaging voor ons was het zonovergoten weertje. Bijf dagen lang hadden wij een strak blauwe lucht en daardoor hard zonlicht en veel schaduwpartijen. In zulke situaties is het extra opletten hoe het met de belichting van je foto’s gaat.

Midden in de Médina’s heb je overwegend schaduw. Dat is zeker geen nadeel, want hierdoor ben je het harde licht van de zon kwijt. Echter in de smalle straatjes was er van tijd tot tijd ook weinig licht. Als je dan niet wilt flitsen (zoals ik), zul je daar in de belichting rekening mee moeten houden.

Andere steden

Uiteraard zijn deze tips ook van toepassing op veel andere stedentrips, maar mijn fotoreis naar Marrakech was mijn inspiratie om deze blog te schrijven. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en foto’s!