Het is altijd weer leuk om eens een andere discipline uit de fotografie uit te proberen. Samen met een aantal andere fotografen ben ik op pad gegaan voor nachtfotografie op de kermis in Almere-Stad. Hieronder vind je mijn ervaringen en geef ik enkele tips.

Het is toch altijd weer iets specials als je ’s nachts op pad gaat om te fotograferen. Het heeft iets speciaals, iets magisch. De wereld is donker, maar verlicht. Elke locatie ziet er totaal anders uit ’s nachts.

Alleen of samen?

Mijn belangrijkste tip heeft ook met die donkere, maar verlichte situatie te maken. Ga nooit alleen op pad, maar ga met een paar fotografen samen. Het is over het algemeen een stuk rustiger op straat, terwijl jij daar met je dure apparatuur aan het fotograferen bent. Ga minimaal met zijn tweeën op pad, zodat je elkaar en elkaars spullen in de gaten houden. Gisteren waren wij met zeven man en dat gaf een veilig idee.

Onscherpte?

Over het algemeen krijg je bij nachtfotografie te maken met langere sluitertijden, want er is minder licht beschikbaar voor je camera om een foto te maken. Een langere sluitertijd kan tot bewegingsonscherpte leiden wanneer je camera beweegt tijdens het maken van de foto. Dit kan je voorkomen door een degelijk statief te gebruiken. Een statief moet allereerst sterk genoeg zijn om jouw combinatie van camera en lens te dragen. Daarnaast moet hij ook zwaar genoeg zijn, zodat er geen trillingen ontstaan als de wind er langs waait. Mocht je toch last hebben van trillingen, hang dan je fototas aan je statief.

20130926_IMG_0863_5DIIEen andere tip is het combineren van het gebruik van Live View en handmatig scherpstellen. Wanneer je de Live View stand activeert, zie je op het display wat je gaat fotograferen. Door in te zoomen kan je heel nauwkeurig het te fotograferen object handmatig scherpstellen. Je kan proberen de autofocus te gebruiken, maar vrijwel alle camera hebben moeite scherp te stellen in het donker.

Een laatste tip om onscherpte te voorkomen, is het gebruik van een (draadloze) afstandsbediening. Hiermee voorkom je dat het indrukken van de ontspanknop ook een beweging veroorzaakt. Mocht je geen afstandsbediening hebben, dan kan je ook de zelfontspanner van de camera gebruiken.

Enthousiast geworden?

Bekijk hier nog meer foto’s die ik ’s nachts heb gemaakt: klik hier!

Zorg voor nog drie enthousiastelingen en boek mij voor een avondje nachtfotografie met begeleiding, maar een complete workshop behoort ook tot de mogelijkheden.

Lukt het je niet om een groepje bij elkaar te krijgen, volg mij dan op Facebook door mijn pagina “Leuk te vinden”! Klik hier! Ik organiseer vast zelf ook eens een avondje nachtfotografie!