Gisteren liep ik met mijn gezin in Dierenpark Amersfoort te genieten van alle dieren en de reactie van onze kinderen in het bijzonder. Ik had mijn camera meegenomen voor het geval één van de dieren zin had om te poseren.

Fotowedstrijd

Het was extra druk bij de tijgers, want er zijn drie welpjes geboren. Dit zorgt voor veel meer belangstelling en van fotografen in het bijzonder. Ook ik stond een tijdje te kijken, maar de welpjes lagen lekker bij mama en hadden geen zin om ons te vermaken.

Ik wilde net weggaan, toen ik werd aangesproken door een medewerker van het park. Ze vroeg of ik wist dat er een fotowedstrijd is uitgeschreven voor de mooiste foto van de welpen. Ze reageerde verbaast op mijn reactie. Ik vertelde haar namelijk dat ik meestal niet mee doe aan fotowedstrijden, want je staat meestal je auteursrechten af zonder daarvoor betaald te krijgen.

In het geval van deze wedstrijd, wordt er van de winnende foto een poster gemaakt. De poster zal verkocht worden in het park en uiteraard krijgt fotograaf ook één exemplaar. Daarnaast geef je het park toestemming om de foto’s voor publicatie mag gebruiken.

http://www.dierenparkamersfoort.nl/dierenpagina/welpcam/upload-je-tijgerfoto/

Gratis foto’s

Voor een bedrijf is een fotowedstrijd een handige manier voor het verkrijgen van gratis foto’s. De prijzen die je ermee kan winnen, zijn soms ook nog gesponsord. Het bedrijf verkrijgt via zo’n wedstrijd in één klap een heleboel foto’s, waarvoor ze anders hadden moeten betalen. Als fotograaf ben je dan nog niet eens zeker dat je gaat winnen, maar heb je al wel toestemming geven voor het gebruik van de foto’s.

Het is natuurlijk ieders goed recht om zelf te bepalen of je mee doet, maar controleer de algemene voorwaarden goed. Zeker wanneer je alle rechten moet afstaan, zou ik mijzelf afvragen of je wel wilt. Jouw foto kan op allerlei manier gebruikt worden en één ding is zeker: het bedrijf verdiend er geld aan en jij ziet daar niets van terug!