Ik schrijf deze blog bewust aan jou, want ik wil graag dat jij leest waarom vrijwilligers zo belangrijk zijn. Sinds kort ben ik namelijk toegetreden tot het Almererunners team, een hardloopgroep in Almere, die zich onderscheid van andere hardloopgroepen. Met een duidelijke filosofie organiseert deze groep gratis meerdere trainingen per maand. Ook hier wordt weer geklaagd over het gevoerde beleid. We doen het vrijwillig en daarom is klagen niet echt gepast. Dat wil ik graag uitleggen aan jou.

Dankbaar

Zelf ben ik heel dankbaar dat vrijwilligers zich inzetten voor een sportvereniging, evenement of iets anders. Zonder vrijwilligers hebben veel verenigingen geen bestaansrecht en kunnen de meeste (sport)evenementen niet georganiseerd worden.

Zonder hun hulp kan jij niet genieten van deze sporten en de daarvoor geörganiseerde evenementen. Het bekertje water dat ze aan je geven, de medaille die je aangereikt krijgt en het verzorgen van trainingen zijn slechts voorbeelden hiervan.

Mijn vrijwilligers werk

Om iets voor de sport terug te doen, heb ik onlangs een dag langs het parcours gestaan van de triatlon. De dankbaarheid die je van de atleten krijgt, is groots. De meeste atleten bedankte ons voor het aanrijken van een bidon water of een banaan. Dit gevoel wil ik volgend jaar weer beleven.

Inmiddels maak ik ook deel uit van het Almererunners-team. Ik wil mij graag inzetten voor deze groep, want ik beleef zelf veel plezier met het hardlopen. Gezammelijk zetten wij de lijnen uit voor deze hardloopgroep en organiseren wij trainingen en evenementen voor jou. Als groep beheren wij ook een website en een Facebook groep. Het is erg leuk om niet alleen zelf te trainen, maar ook training te geven aan jou. Ook hier zijn leden heel dankbaar voor.

De keerzijde

De dankbaarheid die ik daarvoor terug krijg, motiveert om door te gaan met vrijwilligerswerk. Niet alleen voor de Almererunners, maar ook voor andere (sport)evenementen. Echter is het niet altijd dankbaar werk. Ik wil zeker niet klagen, maar ik hoop dat jij je realiseert dat vrijwilligers zich belangeloos inzetten voor jou. Hun vrijetijd, mijn vrijetijd dus, wordt besteed voor het plezier van jou.

Jouw vraag

Eigenlijk zit er achter het geklaag altijd een achterliggende vraag. Je klaagt om iets, omdat jij je verbonden voelt met hetgeen waarover je klaagt. Je wilt er kennelijk toch bij horen, toch? Ik begrijp dus niet dat jij loopt te klagen. Door te klagen zet jij je eigenlijk al buitenspel, want die vrijwilligers zitten niet op jouw geklaag te wachten. Dit terwijl je er eigenlijk bij wilt horen.

Gelukkig zijn er ook mensen die onze inzet wel waarderen. Zij stellen vragen, geven concrete feedback of komen ons helpen. Doe dat ook eens, want dan wordt jij ook bedankt en gewaardeerd!

Jouw uitdaging is het formuleren van de juiste vraag in plaats van al dat geklaag!